Sahabatku...

Pages

Monday, 19 November 2012

Allah jua tempat mengadu segala masalah...

Assalamualaikum..
sekian lama tidak bertemu....
harapnya semua sihat sejahtera....

ketika sedang menulis post terbaru ni, saudara kita di Gaza sedang dilanyak dan dihimpit bermula dari Awal Muharam. semoga Allah membantu perjuangan sahabat kita di sana, banyakkan doa untuk mereka serta sentiasa bersiap sedia untuk berjuang bersama mereka.

terkenang masa mula-mula datang ke mesir. selalu terfikir mengapa datang belajar mesir. ambil bidang perubatan pula. sedangkan minat di tempat yang lain. tiba-tiba dilantik menjadi "khadam" pula di sini. Allah..

sebermula menjadi "khadam", banyak pengalaman serta pengajaran baru yang dipelajari. pelajaran yang sama sekali tidak dapat di kuliah-kuliah, di perkhemahan-perkhemahan serta di seminar-seminar, melainkan perlu merasainya sendiri.

tatkala menjadi "khadam" di mesir inilah, merasakan betapa culasnya hati dengan Allah. betapa kurang kebergantungan dengan Allah. walaupun sering diajar ketika keluar 3 hari, 40 hari bersama rakan-rakan pendakwah tentang kepentingan kebergantungan serta keyakinan kepada Allah, namun keyakinan yang abstrak serta tidak dapat digambarkan dengan kata-kata ini hanya sedikit teruji apabila menjadi "khadam" di sini. alhamdulillah, Allah bagi merasa pengalaman ini. ketika merasai terkadang merasa pedih, sedih dan putus asa, tetapi perkara begini sebenarnya insya allah akan mengajar erti keyakinan kepada Allah serta pengorbanan serta hidup berjemaah.

tatkala ramai yang memberi kritikan membina kepada kita, "mengapa tak bahagi tugas dengan ahli?" "mengapa tak mintak tolong ramai lagi?" megapa itu, mengapa ini, sampai-sampai hanya mampu menjawab dengan tindakan,ketika inilah belajar erti sabar dengan kerenah kawan-kawan. ini baru debu-debu dari segala kesusahan yang dihadapi para Sahabat r.anhum.

allah...

malam ini adalah malam rahmat. bergaduh dengan arab mesir sebentar tadi mengingatkan kepada sesuatu. mungkin Allah hantar ke mesir ini supaya melatih diri mempunyai hati yang cekal, tegas dan berpendirian. memang sangat mudah menangis kalau dimarahi, tetapi inilah medan untuk belajar dan belajar membina jati diri.
insya allah, berbaki 3 tahun di mesir.semoga semuanya dimudahkan Allah S.W.T. Allah jua tempat mengadu segala masalah...

penulis bersama sahabat-sahabat selepas solat aidil adha di Mesir...

No comments:

Post a Comment